De oren van de basset

Een van de kenmerken van bassets zijn hun prachtige lange oren, heel zacht en heerlijk om mee te knuffelen.

Toch kunnen diezelfde prachtige oren voor hele grote problemen zorgen wanneer ze niet goed verzorgd worden. En dan hebben we het niet over de buitenkant, want daar wordt snel een doekje over gehaald om de blubber of het zand eraf te vegen.
Veel (de meeste) bassets die wij in opvang nemen hebben oorproblemen, veelal ontstaan doordat er niet voldoende aandacht aan de oren is besteed. Erg jammer, want deze vervelende en pijnlijke problemen zijn eigenlijk eenvoudig te voorkomen door de oren regelmatig te reinigen.

We hebben het dan over de binnenkant van het oor, waarvan veel mensen vergeten dat ook die regelmatig gereinigd moet worden.
De lange oren hangen en zijn dus eigenlijk altijd afgesloten van de buitenlucht, wat ze tot een ideale broeikas maakt voor nare bacteriën.  Als die maar lang genoeg hun gang kunnen gaan omdat er niet regelmatig een reinigingsdoekje aan te pas komt, veroorzaken ze op den duur diep in het oor ontstekingen waardoor de hond veel last heeft van jeuk en pijn. De hond zal veel met de kop schudden en aan zijn oren krabben, en als het echt ernstig is zal hij daarbij ook een jankend/kreunend geluid maken.
Soms ziet het binnenoor er rood en gezwollen uit en vaak stinkt het ook; de bassetoren hebben een bepaalde geur, maar ze moeten echt niet stinken (bijv. naar oude kaas).
Als u aan de buitenkant de oren aan de basis flink masseert en u hoort een soppend geluid, dan weet u bijna zeker dat er iets niet klopt en moet u beslist naar de dierenarts om erger te voorkomen.

De binnenkant van de oren moet minimaal eenmaal per week gereinigd worden. U gebruikt daarvoor een reinigingsdoekje, bijv. babydoekjes en bij voorkeur olie in plaats van lotion. U wikkelt het doekje om uw wijsvinger, trekt de oorschelp omhoog en gaat met uw vinger in het doekje diep in het oor. Wees niet bang dat u daarbij schade aanricht; om bij het trommelvlies te komen moet u een bochtje om en zover komt u niet. Daarnaast geeft de hond het echt wel aan als u hem pijn doet omdat u te diep gaat, maar als u het met beleid doet zullen de meeste honden het zelfs prettig vinden. Reinig met zachte hand maar wel grondig, zorg dat u van alle zichtbare plekken het vuil verwijdert.

Gebruik zo weinig mogelijk reinigingsmiddelen omdat die op den duur zelfs een averechts effect kunnen hebben. Een babydoekje zoals hierboven omschreven is voldoende om de oren schoon en gezond te houden.

Wanneer u vermoedt dat de oren niet helemaal gezond zijn, raadpleeg dan een dierenarts en wacht daar beslist niet te lang mee. Tijdig ingrijpen met een genezend zalfje kan veel toekomstige ellende voor hond én baas voorkomen.

Stichting Jacob's Ark
© 2012 - 2022

Deel deze pagina