Tips bij de vermissing van een hond

Het kan zomaar gebeuren: uw hond vindt een interessant geurspoor en komt ondanks uw roepen niet terug. Of uw hond schrikt heel erg, rukt zich los en gaat er in paniek vandoor. En dan is plotseling uw hond vermist!

Een afschuwelijke ervaring, maar er moet snel gehandeld worden om de kans op het heelhuids terugvinden van de hond aanzienlijk te vergroten. Wat moet u doen? Wij hebben hieronder een aantal zaken voor u op een rijtje gezet.

Belangrijk als u een hond aanschaft:

  • Zorg dat u altijd beschikt over een duidelijke recente kleurenfoto van de hond.
  • Zorg dat de hond gechipt is en dat de chip op uw naam geregistreerd staat. Elke dierenarts kan uw hond van een chip voorzien, sommige dierenartsen regelen ook de registratie voor u. Maar u kunt dat ook heel eenvoudig tegen een klein bedrag zelf online doen, bijvoorbeeld bij de NDG.
  • Is de hond een nieuwe huisgenoot, ga dan veelvuldig vanuit de eigen woning wandelen. Zo stelt u de hond in staat om zijn omgeving te verkennen.

Hond vermist!

Wacht niet, maar meld het direct bij de volgende instanties:

  • Amivedi; dit kunt u doen via internet
  • Dierenartsen in de omgeving
  • Asiels in de omgeving
  • Politie (woont u in een grensgebied, meld het dan ook bij de Belgische en/of Duitse politie)
  • Dierenambulance
  • Lokale omroep
  • Facebookpagina's die voor dit doel zijn opgericht, zoals bijv. Waar is onze Angel

En wat u verder zelf nog kunt doen:

Maak zo snel mogelijk flyers en hang die in het hele gebied op goed zichtbare plaatsen op. Plaats de volgende informatie op de flyer:

  1. een duidelijke kleurenfoto van de hond
  2. zijn naam
  3. zeg iets over het karakter van de hond
  4. de datum, plaats en tijd waarop de hond is zoekgeraakt
  5. een telefoonnummer waarop u doorlopend bereikbaar bent
  •  Geef zoveel mogelijk ruchtbaarheid aan het feit dat uw hond vermist wordt. Maak ook een speciale Facebookpagina voor de vermissing aan. De ervaring leert dat binnen zeer korte tijd veel mensen op de hoogte zullen zijn van het feit dat uw hond vermist wordt, en naar hem uit zullen kijken. Ook kunt u op die manier zoekacties organiseren.
  • Heeft u meerdere honden? Ga dan elke dag met de auto naar de plek waar de hond is zoekgeraakt en loop vandaar samen met uw honden een (hondveilige) route naar huis. Op die manier zet u een geurspoor uit.
  • Heeft u geen andere honden? Ga dan met de auto naar de plek waar de hond is zoekgeraakt en loop vandaar met een deken (of ander voorwerp) dat de geur van uw hond draagt al slepend over de grond naar huis. Doe dit iedere dag opnieuw.
  • Laat de tuinpoort(en) open en zet voer op de stoep.
  • Zoek naar sporen waaruit blijkt dat de hond daar geslapen heeft (meestal onder een laaggroeiende struik of dennenbomen). Vindt u zo'n plek, veeg die dan glad en zet in het midden eten en drinken neer. De volgende dag kunt u de sporen bekijken (hondenpootjes?).
  • Er zijn veel mensen die speuren met hun hond. Deze mensen zijn in het algemeen zeer welwillend om te helpen met uw zoektocht. Hun honden pikken sporen op die wij niet waarnemen en zo kan in ieder geval het gebied afgebakend worden waarin de hond zich (waarschijnlijk) bevindt.
  • In het geval van een extreem bange hond: weet u waar hij zich bevindt, probeer hem dan gedurende een paar dagen met voer naar dezelfde plek te lokken. U kunt dan een expert inschakelen die bevoegd is om de hond met een verdovingsgeweer te schieten. Voor meer informatie hierover kunt u contact met ons opnemen.

U heeft een hond gevonden

Ga met de hond naar een dierenarts om te controleren of hij gechipt is (dit is gratis). Als de hond niet gechipt is, wordt hij toch vaak herkend door de dierenarts. Hiermee bespaart u de hond de ellende van een rit naar en het verblijf in een asiel, en u bespaart de eigenaar zo'n €150,- die hij het asiel moet betalen om zijn hond weer terug te krijgen.

Bent u niet in de gelegenheid om met de hond naar een dierenarts te gaan, bel dan de Dierenambulance of Amivedi, zij komen de hond bij u ophalen.

Vindt u een dode hond, licht dan de Dierenambulance en Amivedi in. Zij zullen het dier ophalen en ook de chip scannen. De eigenaar heeft dan in ieder geval duidelijkheid over wat er met zijn hond gebeurd is.

Stichting Jacob's Ark
© 2012 - 2022

Deel deze pagina